środa, 4 lutego 2015

Pure z jarmużem i wędzonym boczkiem

Idealne pure ziemniaczane jest gładziutkie, delikatne, aksamitne, puszty, kremowe, śmietankowe i na wskroś maślane. Ale ja lubię jak w pure pojawia się jeszcze jakaś niespodzianka. Dziś tą niespodzianką jest jarmuż delikatnie uprażony wraz z wędzonym surowym boczkiem. Mocny akcent w neutralnie idealnym pure. Może stanowić danie samo w sobie lub być nie lada towarzystwem dla wieprzowiny. Zapraszam serdecznie. 

Pure z jarmużem i wędzonym boczkiem


Składniki:

300 g ziemniaków
70 ml śmietanki kremówki
70 g masła 
3 garście jarmużu
100 g wędzonego boczku surowego
sól
czarny pieprz


Przepis:

- Ziemniaki dokładnie obieramy, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.

- Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni na wolnym ogniu. Kiedy będzie rumiany i odda tłuszcz dokładamy opłukany i pokrojony w mniejsze kawałki jarmuż. Przykrywamy patelnię i prażymy na wolnym ogniu przez 4-5 minut. 

- Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Przeciskamy przez prasę lub dokładnie miażdżymy tłuczkiem. Następnie dokładamy śmietankę i pokrojone z kostkę masło. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy czarnym pieprzem. 

- Na koniec dokładamy jarmuż z boczkiem. Mieszamy delikatnie i podajemy. 


Smacznego :)


Pure z jarmużem i wędzonym boczkiem

Pure z jarmużem i wędzonym boczkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz