Idealne pure ziemniaczane jest gładziutkie, delikatne, aksamitne, puszty, kremowe, śmietankowe i na wskroś maślane. Ale ja lubię jak w pure pojawia się jeszcze jakaś niespodzianka. Dziś tą niespodzianką jest jarmuż delikatnie uprażony wraz z wędzonym surowym boczkiem. Mocny akcent w neutralnie idealnym pure. Może stanowić danie samo w sobie lub być nie lada towarzystwem dla wieprzowiny. Zapraszam serdecznie.
Składniki:
300 g ziemniaków
70 ml śmietanki kremówki
70 g masła
3 garście jarmużu
100 g wędzonego boczku surowego
sól
czarny pieprz
Przepis:
- Ziemniaki dokładnie obieramy, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
- Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni na wolnym ogniu. Kiedy będzie rumiany i odda tłuszcz dokładamy opłukany i pokrojony w mniejsze kawałki jarmuż. Przykrywamy patelnię i prażymy na wolnym ogniu przez 4-5 minut.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Przeciskamy przez prasę lub dokładnie miażdżymy tłuczkiem. Następnie dokładamy śmietankę i pokrojone z kostkę masło. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy czarnym pieprzem.
- Na koniec dokładamy jarmuż z boczkiem. Mieszamy delikatnie i podajemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz