czwartek, 12 lutego 2015

Ziemniaczana drożdżówka z owocami

Tęsknicie do lata? Oj ja bardzo bardzo bardzo... już śnię o ciepłych porankach, o śniadaniach na tarasie o jeziorze i górach. O leniwych ciepłych popołudniach i grządkach w ogrodzie, o słodkich truskawkach, o kwaśnych porzeczkach i wspaniałych borówkach, o kruchych ogórkach, soczystych pomidorach i pszczołach, no i o komarach też nie zapominam. A wiecie co najbardziej kojarzy mi się z latem... drożdżówka w owocami. Nie ma nic bardziej letniego i bardziej dostępnego. Sezonowe owoce, słodka kruszonka, cukier puder i kruche migdały. Dziś postanowiłam przenieś się w świat lata, albo wpuścić trochę lata do mojego świata. W każdy razie upiekłam drożdżówkę. Zapraszam. 






Składniki:

250 g ziemniaków
250g mąki pszennej
40 g drożdży surowych
ulubione owoce (u mnie borówki i czerwona porzeczka)
100 g masła
1 i 1/2 szkl cukru
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki migdałów
1 szkl mleka
1 jajko
1/2 szkl mąki na kruszonkę





Przepis:

- Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez prasę lub dokładnie molestujemy tłuczkiem. 

- W wielkiej misce mieszamy podgrzane mleko, drożdże, dwie łyżki mąki i pół szklanki cukru. Odstawiamy na kilkanaście minut.

- Ostudzone ziemniaki mieszamy z mąką, 3/4 szkl cukru. 

- W rondelku roztapiamy 50 g masła. Dodajemy do mieszanki ziemniaków i mąki.

- Jajka roztrzepujemy bardzo dokładnie i dolewamy do wspólnej miski.

- Czas na zaczyn, a w sumie to czas go dodać do pozostałych składników. 

- No i najlepsze przed nami. Wysoce terapeutyczne ugniatanie drożdżówki. Ugniatamy ją tak długo, aż nam się znudzi, a potem jeszcze 10 minut. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. 

- Do mniejszej miski wsypujemy 50 g mąki, pozostały cukier i ziemne pokrojone w kostkę masło. Ucieramy palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 

- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę. Posypujemy owocami oraz kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 C na około 40 minut. 

- Po wyjęciu, w miarę naszej cierpliwości, studzimy ciasto, następnie posypujemy je cukrem pudrem i migdałami. 

Smacznego i szybkiego powrotu lata :)






Pieczemy słodkie drożdżówki

2 komentarze:

  1. Podoba mi się taki pomysł na drożdżówkę:) Dziękuję za wzięcie udziału w akcji i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu. Pozdrawiam :)

      Usuń