środa, 25 lutego 2015

Pyry z gzikiem

Uwielbiam twaróg. Pod każdą postacią. Oczywistym więc jest, że w domu od czasu do czasu serwuję pyry z gzikiem. Pod tą wdzięczną nazwą kryją się ziemniaki gotowane lub parowane podawane z białym serkiem doprawionym szczypiorkiem. Czasami dla urozmaicenia można go wzbogacić o rzodkiewkę lub (o zgrozo!) o zieloną pietruchę. Serek rozrabia się ze śmietaną, ale bez problemu można ją zastąpić mlekiem, jogurtem lub kefirem. Takie proste, a takie pyszne. Musicie spróbować :) No i nie mogę nie powiedzieć, że przepis ten Wielkopolanom zawdzięczamy, a że do Poznania rzut dwoma (no dobra dwudziestoma) beretami to i przepis znalazł się w rodzinie:)




Składniki:

1 kg ziemniaków 
250 g sera białego półtłustego
100 ml śmietany 18%
spory pęczek szczypiorku
spory pęczek rzodkiewek
spory pęczek zielone pietruszki
sól
pieprz



Przepis:

- Ziemniaki dokładnie myjemy. Nie obieramy ich ze skórki, czyli gotujemy w pełnym umundurowaniu. Oczywiście gotujemy do miękkości.

- Szczypiorek i pietruszkę siekamy. Jeżeli dodajemy rzodkiewkę trzeba ją pokroić w drobną kostkę. Całość mieszamy z twarożkiem oraz śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. 

- Podajemy gorące ziemniaki z ziemnym twarożkiem. Smacznego :)

- A jak podacie do tego jeszcze kubek ziemnego, pysznego, kwaśnego kefiru to już w ogóle obiad marzenie :)

Smacznego:) 


2 komentarze:

  1. Fajny przepis i ten garczek w tle prezentuje się ślicznie. Ja kupiłam miseczki z tym motywem, też są fajne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, bardzo ładny ten motyw. Nie mogłam się oprzeć :)

      Usuń