Uwielbiam twaróg. Pod każdą postacią. Oczywistym więc jest, że w domu od czasu do czasu serwuję pyry z gzikiem. Pod tą wdzięczną nazwą kryją się ziemniaki gotowane lub parowane podawane z białym serkiem doprawionym szczypiorkiem. Czasami dla urozmaicenia można go wzbogacić o rzodkiewkę lub (o zgrozo!) o zieloną pietruchę. Serek rozrabia się ze śmietaną, ale bez problemu można ją zastąpić mlekiem, jogurtem lub kefirem. Takie proste, a takie pyszne. Musicie spróbować :) No i nie mogę nie powiedzieć, że przepis ten Wielkopolanom zawdzięczamy, a że do Poznania rzut dwoma (no dobra dwudziestoma) beretami to i przepis znalazł się w rodzinie:)
Składniki:
1 kg ziemniaków
250 g sera białego półtłustego
100 ml śmietany 18%
spory pęczek szczypiorku
spory pęczek rzodkiewek
spory pęczek zielone pietruszki
sól
pieprz
Przepis:
- Ziemniaki dokładnie myjemy. Nie obieramy ich ze skórki, czyli gotujemy w pełnym umundurowaniu. Oczywiście gotujemy do miękkości.
- Szczypiorek i pietruszkę siekamy. Jeżeli dodajemy rzodkiewkę trzeba ją pokroić w drobną kostkę. Całość mieszamy z twarożkiem oraz śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy gorące ziemniaki z ziemnym twarożkiem. Smacznego :)
- A jak podacie do tego jeszcze kubek ziemnego, pysznego, kwaśnego kefiru to już w ogóle obiad marzenie :)
Smacznego:)
Fajny przepis i ten garczek w tle prezentuje się ślicznie. Ja kupiłam miseczki z tym motywem, też są fajne
OdpowiedzUsuńDokładnie, bardzo ładny ten motyw. Nie mogłam się oprzeć :)
Usuń