środa, 18 lutego 2015

Ziemniaki pieczone z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i młodą cebulką

Jak wspominałam poprzednio pieczenie ziemniaków w piekarniku pozwala na zaoszczędzenie czasu, energii, płynu do naczyń, wody i jeszcze paru innych rzeczy. Ale pozwala na coś jeszcze... na dozę szaleństwa. Ziemniaki mają tę magiczną moc, która pozwala na wielką dozę fantazji. Ich cudowna sposobność zaprzyjaźniania się ze wszystkimi smakami świata budzi we mnie chęć coraz to nowych kombinacji. Dziś przed wami ziemniaki pieczone z pomidorkami koktajlowymi. Tylko ten rodzaj pomidorów jest jadalny zimą. Co prawda nie przypominają cudownych, przesyconych słodkością letnich pomidorów, ale przynajmniej nie są pozbawione smaku i cierpiące z cierpkości. Do kwaskowatych pomidorów dołożyłam słodki pieczony czosnek i cudownie słodką młodą cebulkę - kupiłam ostatnio na targu, wraz z pierwszą pietruszką. Wyglądała i smakowała obłędnie. No nic musicie spróbować zwłaszcza, że całość przełamuje oliwa z oliwek nadając daniu lekkiej goryczy. 



Składniki:

250 g ziemniaków
150 g pomidorów koktajlowych
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka tymianku suszonego
5-6 młodych cebulek
oliwa z oliwek



Przepis:

- Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i dzielimy na 3-4 cm kawałki. Układamy w brytfance. 
- Do ziemniaków dokładamy pomidorki, rozgniecione ząbki czosnku i cebulki.
- Całość doprawiamy solą, tymiankiem i polewamy oliwą z oliwek.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C bez termoobiegu  i pieczemy przez 2 godziny. Od czasu do czasu przewracamy, aby równo się zrumieniły.
- Podajemy na ciepło. Wyborne

Smacznego :)





1 komentarz: