Bardzo bardzo bardzo puszysty. Delikatny, wręcz aksamitny. Do jego przygotowania nie używa się ani grama mąki, więc świetnie się sprawdzi w diecie bezglutenowej. Gorąco polecam. Jego przygotowanie (z dwójką wojujących urwisów w kuchni) zajęło 20 minut. Zasmakował wszystkim. Rośnie jak szalony, co prawda pod koniec lekko opada, ale nie za bardzo. Ja udekorowałam go cukrem pudrem, ale z powodzeniem możecie wykorzystać lukier cytrynowy, czekoladę czy ulubioną polewę.
Składniki:
400 g sera pełntłustego
200 g ziemniaków
50 g masła
20 g cukru
4 jajko
cukier puder do podania
tłuszcz i bułka tarta do formy
Przepis:
- Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i przeciskamy przez praskę, następnie studzimy.
- Wystudzone ziemniaki mielimy wraz z tłustym twarogiem dwu lub trzykrotnie. Tak, aby powstała jednolita masa.
- Masło w temperaturze pokojowej łączymy z cukrem, a następnie z żółtkami. Pamiętajmy, aby dodawać jedno po drugim, a nie wszystkie naraz. Istnieje wtedy mniejsze ryzyko zważenia się masy.
- Do masła dodajemy powoli ziemniaki z twarogiem i cały czas mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Ubite białka dodajemy do masy łyżką i łyżką mieszamy.
- Wykładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Uderzamy formą o dno, aby pozbyć się powietrza i wyrównać wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Pieczemy w temperaturze 180 C.
- Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto upiekło się już. Wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki.
- Studzimy sernik w piekarniku. Przed wyjęciem nożem odcinamy brzegi od rantów tortownicy.
po poznańsku - pyrlandia ;)
OdpowiedzUsuńniesamowita nazwa bloga i jeśli zatrzymasz się na tej ziemniaczanej konwencji, zyskasz rzesze fanów. bardzo fajny pomysł.
Rewelacyjny sernik!
Dziękuję bardzo, cieszę się, że podoba się zarówno sernik, jak i pomysł :) Zapraszam częściej :)
UsuńCiągle jeszcze nie spróbowałam sernika z ziemniakami, choć od dłuższego czasu mam na niego ochotę. Muszę taki w końcu upiec!
OdpowiedzUsuńKoniecznie, warto spróbować. Jest wyjątkowo delikatny.
UsuńMuszę kiedyś upiec:)
OdpowiedzUsuńPolecam z całego serca :)
Usuń