środa, 18 lutego 2015

Pizza na ziemniaczanym spodzie

Lubicie pizzę? Marzy wam się cudownie chrupiąca  z zewnątrz, a mięciutka, delikatna i puszysta w środku. Zwykłe ciasto na pizzę nie daje takich możliwości, bo albo jest cienkie i cudownie chrupiące, albo grube i ciężkie, albo wilgotne tzn. niedopieczone. Ale jest sposób na to, aby pizza była chrupiąca, nie taka cienka i cudownie mięciutka. Rozwiązaniem są ziemniaki. Ugotowane w mundurkach oddają do ciasta wszystko, co w nich najlepsze. Dodatki to już sprawa indywidualna. U mnie pojawiła się szynka parmeńska, czarne oliwki, papryka, kukurydza i zielona pietruszka. Tak wiem, że pizza powinna mieć tylko trzy dodatki, ale czasem ma się ochotę zjeść ją na bogato. Ser, który wybrałam to nie tradycyjna mozzarella, ale podwędzany polski ser podpuszczkowy - spróbujcie, zakochacie się.


Składniki:

250 g ziemniaków
250 g mąki pszennej
40 g drożdży
100 ml wody
1 łyżeczka cukru
spora szczypta soli
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
zielona pietruszka
szynka dojrzewająca
czarne oliwki
opcjonalnie: kukurydza i papryka


Przepis:

- Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku. Następnie studzimy i obieramy ze skórki. Przeciskamy przez prasę do ziemniaków. 

- Do miski wkładamy drożdże, ciepłą wodę i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

- Do przeciśniętych ziemniaków dosypujemy mąkę, dolewamy zaczyn, solimy i dokładnie wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne lub mokre należy dosypać mąki. 

- Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy na placki grubości 1 cm. Wierzch każdego z nich smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy startym serem. Następnie układamy wybrane dodatki. 

- Pizzę pieczemy w 180 C przez 20 minut. 

Smacznego :)
  


Pyszna pizza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz