piątek, 20 lutego 2015

Przepis na domowe frytki

To musiało kiedyś nastąpić. A pewnym było, że zdarzy się prędzej niż później. Na blogu poświęconym kuchni ziemniaczanej nie mogło zabraknąć przepisu na frytki. Grzechem byłoby zaczynać przygodę z frytkami od tych z piekarnika czy tych z batatów. Choć te tradycyjne, smażone w głębokim tłuszczu zdążyły złą sławą nasiąknąć to jest kilka sposobów na to, aby były mniej tłuste (przez co smaczniejsze). A nic nie zastąpi chrupiącej skórki oraz rozpływającego się ziemniaczanego wnętrza. Poza tym nie polecam ich w codziennej diecie. Niech zostaną w sferze zachcianek i pocieszaczy serwowanych raz na kilka miesięcy. Ale mimo wszystko koniecznie spróbujcie. A jak macie wyrzuty sumienia to pobiegajcie pół godziny dłużej, albo przez resztę tygodnia jedzcie tylko sałatę :)





Składniki:

1 kg ziemniaków
500 ml oleju rzepakowego
sól




Przepis:

- Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na talarki grubości 7 mm, a następnie na słupki szerokości 5 mm. Dokładnie płuczemy i odsączamy na serwetce. Ważnym jest, aby nie robić tego na papierowym ręczniku, ponieważ lubi się przyklejać do ziemniaków, a papier nie poprawia smaku frytek. 

- Rozgrzewamy olej do temp. 120 - 140 C i smażymy frytki około 10 minut. Wyciągamy osuszamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, choć niektóre szkoły podają, aby nawet schować je na noc do lodówki (ale kto by tyle czekał na frytki :)).

- Następnie rozgrzewamy olej do 190 C i smażymy do momentu, w którym frytki zrobią się złociste i chrupiąca, zazwyczaj trwa to 1-2 minuty. 

- Odcedzamy frytki, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i solimy. 

Smacznego:) 

Aaaa...  a jak będziecie je jedli to przypomnijcie sobie zasadę Nigelli Lawson - jeżeli tłuszcz jest odpowiednio gorący to potrawa go za dużo nie wchłonie - a wszystkie grzechy będą wam wybaczone. 






4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, zdjęcia są piękne.
    Przejrzałam wszystkie przepisy, jestem zaskoczona jakie fajne dania i nie tylko na słono można zrobić z ziemniaków. Powodzenia w dalszym wymyślaniu ziemniaczanych przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie i zapraszam ponownie. To bardzo miłe, że komuś podobają się i zdjęcia i jest zaskoczony przepisami. Zapraszam ponownie i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Polecam zapiekanki ziemniaczane i pyzy :)

    OdpowiedzUsuń