czwartek, 26 lutego 2015

Chrupące ziemniaki pieczone z semoliną

Lubicie jak wasze ziemniaki są chrupiące z zewnątrz, a od środka mięciutkie i delikatne. Jest na to kilka sposobów, ale ten który podam wam dziś jest najprostszy, najszybszy i za każdym razem tak samo skuteczny. A kluczem do sukcesu jest semolina, gruboziarnista mąka z pszenicy durum. Posypane nią ziemniaki pieką się w środku, a z zewnątrz powstaje idealnie chrupiąca skórka. Jeżeli do wypiekania dodacie odrobinę rozpuszczonego klarowanego masła, to się zakochanie i trudno wam będzie przestać jeść ziemniaki przygotowane w ten sposób. Ja podaję je jako danie samo w sobie. Najlepiej smakują mi z zieloną fasolką szparagową, ale z powodzeniem mogą być dodatkiem do mięs, ryb czy dań wegetariańskich - będą idealnym uzupełnieniem idealnego obiadu :)




Składniki:

1 kg ziemniaków
4 łyżki klarowanego masła
4 łyżki semoliny
sól



Przepis:

- Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w 3 cm kawałki i dokładnie myjemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem z odrobiną soli i gotujemy około 5 minut. 

- W garnku rozpuszczamy klarowane masło. 

- Ziemniaki odcedzamy i przekładamy na blaszkę. Polewamy klarowanym masłem i posypujemy semoliną. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. 

- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C z funkcją termoobiegu na około 20-25 minut. 


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz