niedziela, 1 marca 2015

Zapiekanka ziemniaczana z brokułowo serowym beszamelem i chlebową kruszonką

Oj długi ten tytuł, ale jak tu pominąć fakt, że ziemniaki są zapiekane, że zalane beszamelem z cudownym, aromatycznym serem bursztyn i zblendowanym z zieloniutkimi brokułami. No i jak tu nie napisać o zwieńczeniu całego dania czyli kruszonce na bazie czerstwego chleba, oliwy, czosnku i ziół. Kochani jest cudownie ziemniaczana, kremowo serowa z nutą i kolorem brokułów i jest jeszcze chrupiąca, dzięki cudownie zrumienionej kruszonce. Delikatne ziemniaki i brokuły, charakterny ser i oszałamiający smak ziół i czosnku. Musicie spróbować :) 
Pomysł na blendowanie beszamelu z brokułami zaczerpnęłam z programu Jamiego Oliviera o sprytnym gotowaniu, tam też używa on chlebowej kruszonki. Mam nadzieję, że nie muszę was dłużej przekonywać, bo ja posiedzę tu jeszcze dwie minuty to mi wszystko zjedzą:) 





Składniki:

1 kg ziemniaków
1 brokuł 
2 łyżki mąki pszennej 1850
2 łyżki masła
250 ml mleka
250 ml bulionu
150 g sera bursztyn
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
liść laurowy
3 czerstwe kromki chleba
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki suszonej tymianku
3 ząbki czosnku




Przepis:

- W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Do masła dodajemy mąkę i smażymy 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodajemy mleko i bulion. Cały czas mieszamy, aby nie zrobiły nam się grudki. Doprawiamy pieprzem i liściem laurowy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy różyczki brokuła. Gotujemy kilka minut, a następnie blendujemy na gładką masę. Wyłączamy gaz i dodajemy starty ser bursztyn. Mieszam do momentu rozpuszczenia sera.

- Ziemniaki obieramy z skórki, myjemy i kroimy na 2-3 mm talarki. Układamy dość ciasno z brytfance. Zalewamy sosem serowo brokułowym. 

- Do blendera wkrawamy kromki czerstwego chleba, dodajemy oliwę, odrobiną soli, tymianek i starty czosnek. Miksujemy do konsystencji mokrego piasku. Całością posypujemy ziemniaki z sosem. 

- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C bez termoobiegu na 1 godzinę i 40 minut. 

- Tak przygotowaną zapiekankę możemy spożywać od raz, ale z powodzeniem może postać w lodówce dwa dni. Oczywiście najlepsza jest od razu po wyjęciu z piekarnika :)

Smacznego :) 




4 komentarze:

  1. Brzmi na prawdę pysznie, szczególnie ta chlebowa kruszonka mnie zaciekawiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalie koniecznie spróbuj. Chlebowa kruszonka zrobiła furorę :)

      Usuń
  2. zawsze, jak tu zaglądam, serwowane są ziemniaczane wspaniałości! i aż niesamowite, jaki ziemniak potrafi być wszechstronny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej, jeszcze nie jeden as u mnie w rękawie ... oczywiście ziemniaczany :)

      Usuń