środa, 5 października 2016

Krem ziemniaczany z kurkami

Uwielbiam grzyby i kryć się z tym trudno. Wyprawa do lasu, nawet w deszczu nie jest mi straszna. Korzystając z ostatnich zapasów kurek postanowiłam przygotować zupę krem z ziemniaków z podsmażonymi na maśle kurkami. Zupa, dzięki Bogu, nie jest zbyt skomplikowana, rzekłabym nawet, że jest banalnie prosta. Spróbujcie, zakochajcie się. 


Składniki:

1 litr bulionu
2 spore ziemniaki
200 g kurek
1 mała cebula
1 łyżka masła
1/4 łyżki oleju rzepakowego
pieprz czarny mielony
sól

Przepis:

- Zagotowujemy bulion. Można go przygotować samemu (tak byłoby najlepiej), ale można też skorzystać z gotowych dostępnych bulionów. 
- Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i wkładamy do gotującego się bulionu. Gotujemy ziemniaki do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładką masę. 
- Kurki czyścimy dokładnie z wszelkich śladów leśnego pochodzenia, 
- na patelni rozgrzewamy masło z olejem rzepakowym. Obieramy cebulę i kroimy ją w bardzo drobną kostkę. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz i szklimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do zeszklonej cebuli dokładamy kurki i smażymy jeszcze 5-6 minut. 
- Do misek nalewamy ziemniaczany krem, dekorujemy słuszną porcją kurek. 

Smacznego :) 


2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystkie ziemniaczanki, więc Twoja na sto procent by mi smakowała. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń