Faszerowane ziemniaki z aromatycznym mięsem mielonym, startymi pieczarkami i cebulką. Idealnie sprawdzają się na obiad, ale i na przyjęcie. Podawane na ciepło z serem żółtym zrobią furorę.
Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami i cebulką |
Składniki:
1 kg ziemniaków
300 g mielonej łopatki
200 g pieczarem
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
majeranek
pieprz
sól
żółty ser
suszony tymianek
Przepis:
- Ziemniaki dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i lekko studzimy.
- Mięso doprawiamy majerankiem i przeciśniętym przez prasę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach, cebulę kroimy w niewielką kostkę.
- Na rozgrzanej oliwie smażymy pieczarki wraz z cebulką doprawione pieprzem i solą.
- Ostudzone ziemniaki przekrawamy na pół i układamy w brytfance. Lekko wydrążamy miąższ.
- Mieszamy mięso mielone, pieczarki oraz miąższ z ziemniaków. Następnie napełniamy farszem wydrążone ziemniaki.
- Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do temp. 180 C, na 30 minut. 5 minut przed podaniem ziemniaki posypujemy startym żółtym serem oraz suszonym tymiankiem.
Smacznego :)
Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami i cebulką |
Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami i cebulką |
Mniam, pyszne ziemniaczki :))
OdpowiedzUsuń