poniedziałek, 26 stycznia 2015

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami i cebulką

Faszerowane ziemniaki z aromatycznym mięsem mielonym, startymi pieczarkami i cebulką. Idealnie sprawdzają się na obiad, ale i na przyjęcie. Podawane na ciepło z serem żółtym zrobią furorę.



Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami i cebulką


Składniki:
1 kg ziemniaków
300 g mielonej łopatki
200 g pieczarem
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
majeranek
pieprz
sól
żółty ser
suszony tymianek


Przepis:

- Ziemniaki dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i lekko studzimy.


- Mięso doprawiamy majerankiem i przeciśniętym przez prasę czosnkiem, solą oraz pieprzem.


- Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach, cebulę kroimy w niewielką kostkę.


- Na rozgrzanej oliwie smażymy pieczarki wraz z cebulką doprawione pieprzem i solą.


- Ostudzone ziemniaki przekrawamy na pół i układamy w brytfance. Lekko wydrążamy miąższ.


- Mieszamy mięso mielone, pieczarki oraz miąższ z ziemniaków. Następnie napełniamy farszem wydrążone ziemniaki.


- Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do temp. 180 C, na 30 minut. 5 minut przed podaniem ziemniaki posypujemy startym żółtym serem oraz suszonym tymiankiem.


Smacznego :)

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami i cebulką

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami i cebulką

1 komentarz: