Placki ziemniaczane - ulubiony obiad moich dzieci. Sprawdzają się zarówno w wersji z cukrem, jak i z śmietaną na słono. Dziś podaję przepis podstawowy. Bez udziwnień. Stanowi on bazę do późniejszych ulepszeń, choć sam w sobie jest idealny. Największą sztuką jest zrumienienie placów. Jeżeli opanujecie tę sztukę, świat placków stanie przed wami otworem.
1 kg ziemniaków
1 jajko
sól
olej do smażenia
Przepis :
- Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Można z pełną premedytacją wykorzystać dobroć techniki i postępu i użyć do tego wszelkich robotów kuchennych czy melakserów. Technika dowolna, byle zetrzeć ziemniaki na pure.
- Do startych ziemniaków dodajemy 1 jajko i 1/2 łyżeczkę soli.
- Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcjami placki. Dowolna wielkość i kształt. Puśćcie wodze fantazji. Grubość również dowolna, ale należy pamiętać, aby grubsze placki smażyć na mniejszych ogniu i dłużej - nikt nie lubi surowych ziemniaków.
- Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowych ręcznikach.
Smacznego:)
Placki ziemniaczane - przepis podstawowy |
Placki ziemniaczane - przepis podstawowy |
Placki ziemniaczane - przepis podstawowy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz